Samenwerkingen
en partners
Samenwerken voor vooruitgang
Het ecosysteem van Cleantech Park Arnhem
Op Cleantech Park Arnhem staat samenwerking centraal. Samen met bedrijven, onderzoeksinstellingen en overheden bouwen we aan een sterk cleantech-ecosysteem dat kennisdeling bevordert, innovatie stimuleert en duurzame technologie versnelt. Zo dragen we gezamenlijk bij aan oplossingen voor de energietransitie en circulariteit.

Waar innovaties op het gebied van new energy ontstaan en groeien
2030 is morgen. De energietransitie heeft een schaalsprong nodig, wat vraagt om het versneld toepassen en opschalen van innovaties. Connectr energy innovation zorgt daarvoor, met behulp van een Innovatieprogramma, Innovatielab, Shared Facilities en de Kernorganisatie. Innovaties worden vanuit Connectr direct getest, gedemonstreerd en in de praktijk gebracht, om van daaruit te groeien. Door impact te realiseren op zowel de energietransitie als de (regionale) economie, en door human capital aan techniek te verbinden, zorgen we voor bestendige oplossingen.
Connectr Energy Innovation is een initiatief van Cleantech Park Arnhem, gemeente Arnhem, provincie Gelderland en de HAN richt zich op drie sleuteltechnologieën: elektrische energietechniek, elektrochemische energieopslag en duurzame aandrijfsystemen.

Cross-sectorale samenwerking tussen de energie- en creatieve sector
Creative x Energy (CxE) is een initiatief van Creatief Arnhem en de Gemeente Arnhem, in samenwerking met Connectr en een groot aantal lokale, regionale en landelijke partners, waaronder ook Cleantech Park Arnhem. Met het programma Creative x Energy vliegen de sectoren energie/milieutechnologie en creatieve professionals gezamenlijk de enorme maatschappelijke uitdaging van de energietransitie aan.
De creatieve sector in onze stad wordt steeds professioneler en daarmee een volwaardige gesprekspartner van de energiesector. Cleantech Park Arnhem is de plek waar fysieke samenwerking gestimuleerd wordt. Al ruim tien jaar vindt hier samenwerking op verschillende niveaus en omvang plaats, met vele nieuwe producten en bedrijven als resultaat, bijvoorbeeld het ontwerp van laadhubs voor Allego door het team van KRAFT architecten, beide op het park gevestigd.

De motor van de toekomstige economie van Arnhem
Samen met de gemeente Arnhem werken we aan de cleantech campus van de toekomst. We zetten gezamenlijk het gebied in de markt. De werklocaties Het Broek, Cleantech Park Arnhem en Nieuwe Haven zijn van groot belang voor de economische ontwikkeling van Arnhem. Ze huisvesten innovatie en lokaal en regionaal gebonden bedrijven en ze bieden onder andere werkgelegenheid voor Arnhemmers. De gemeente wil richting geven aan de duurzame ruimtelijk-economische ontwikkeling van de drie werklocaties en gaat daarom één gebiedsvisie opstellen. Cleantech Park Arnhem is kennispartner voor de gemeente. De samenwerking draagt bij aan een breed gedragen gebiedsvisie en gezamenlijk wordt gewerkt aan een duidelijke koers voor de toekomstige ruimtelijke en economische ontwikkelingen in het gebied.
“Bedrijven die zich inzetten voor schone energie en duurzame materialen vormen de motor van de toekomstige economie van Arnhem en creëren nieuwe werkgelegenheid”, vult Nermina Kundić, wethouder Economie van de gemeente Arnhem, aan. “Cleantech Park Arnhem speelt hierin een belangrijke faciliterende en verbindende rol en biedt nu al plaats aan zo’n 130 bedrijven en circa 3.000 arbeidsplaatsen. Het aangescherpte profiel van het park gaat helpen om nieuwe bedrijven en talent aan te trekken en de positie van Arnhem als aantrekkelijke vestigingsstad verder te versterken.”

Kennis, support & netwerk voor veelbelovende scale-ups in de duurzame energie
Generation-E is een versnellingsprogramma voor scale-ups die werken aan slimme en schone energieoplossingen. Het programma helpt jonge bedrijven met groeipotentie om sneller op te schalen door toegang te bieden tot kennis, netwerk, kapitaal en praktijkfaciliteiten. De samenwerking met Cleantech Park Arnhem vormt daarbij een belangrijk fundament. Het park biedt niet alleen ruimte en faciliteiten, maar ook een sterk ecosysteem van bedrijven, overheden en kennisinstellingen die actief zijn in de energietransitie. Binnen deze omgeving kunnen deelnemers van Generation-E direct testen, samenwerken en versnellen. De combinatie van een ondernemend netwerk, inhoudelijke ondersteuning en fysieke ruimte maakt deze samenwerking uniek. Zo dragen Generation-E en Cleantech Park Arnhem samen bij aan het versnellen van innovaties die een duurzame toekomst dichterbij brengen.

Integratie tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid
De samenwerking tussen de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) en Cleantech Park Arnhem begon met een gedeelde ambitie op een aantal duurzame vraagstukken, waaronder duurzame mobiliteit. De HAN besloot de om studenten fysiek op het park onderwijs te laten volgen – op een andere manier, met veel meer focus op leren in de praktijk en verbinding met bedrijven. Dit vroeg om een nieuwe manier van denken en werken. Inmiddels is die aanpak stevig verankerd binnen de triple helix-samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid. Later is Connectr opgestart volgens die zelfde triple helix. De HAN en Cleantech Park Arnhem zijn initiatiefnemers van Connectr. Binnen Connectr kunnen de studenten nog makkelijker de verbinding leggen met bedrijven.
Studenten op het park werken aan échte vraagstukken van bedrijven. Onder meer in het Powerlab aan oplossingen voor het elektriciteitsnet, Circular Economy voor de ontwikkeling van de cirulaire economie, het Mobility Innovation Center voor de ontwikkeling van nieuwe mobiliteit en het Waterstoflab voor waterstof ontwikkeling. Zo ontstaat ruimte voor technologie én voor de mensen die het verschil maken.

De toekomst is hier
INNOVATE is een innovatieplatform dat zich richt op young professionals die geïnteresseerd zijn in de toekomst en innovatie. Het platform organiseert evenementen zoals de jaarlijkse INNOVATE Experience en inspirerende meetups waar innovators en changemakers hun ideeën delen. INNOVATE focust op maatschappelijke thema’s zoals de energietransitie, duurzaamheid en digitale transformatie. Cleantech Park Arnhem is trots om als kennispartner bij INNOVATE betrokken te zijn. Wij ondersteunen de ontwikkeling van vernieuwende oplossingen en helpen om netwerken te bouwen. Samen dragen we bij aan een sterkere innovatieve regio Arnhem-Nijmegen, waar samenwerking en creativiteit centraal staan.

Versterken van verbindingen in de regio Arnhem-Nijmegen
The Economic Board werkt aan het versterken van verbindingen in de regio Arnhem-Nijmegen vanuit de economische kracht met de nadruk op de samenwerking vanuit de triple helix. Hier gebeurt hét op het gebied van Energy, Health en Hightech. Samen met het bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen en de overheden stimuleert The Economic Board innovaties in deze topsectoren en de cross-overs daartussen. Cleantech Park Arnhem is kennispartner van The Economic Board.

Verduurzaming van onze energiestromen
Cleantech Park Arnhem werkt volop aan het verduurzamen van de energiestromen op het park. Dat doen we samen met Veolia. Veolia helpt bedrijven hun duurzaamheidsdoelen te realiseren op het gebied van energie, water en grondstoffen. Denk bijvoorbeeld aan het inzetten van reststromen om energie mee op te wekken, of het inzetten van reststromen van het ene bedrijf als grondstof voor het andere bedrijf op ons park.
Bekijk de cases uit het ecosysteem van Cleantech Park Arnhem
Met een focus op duurzaamheid en geavanceerde technologie biedt onze locatie een ideale omgeving voor groei, samenwerking en innovatie. Word deel van een dynamische gemeenschap van vooruitstrevende bedrijven en profiteer van uitstekende connectiviteit, voorzieningen ter plaatse en toegang tot een bloeiend cleantech-ecosysteem.