Op Cleantech Park Arnhem gebeurt het: duurzame ambities worden hier realiteit. Platowood, een pionier in thermische verduurzaming van snelgroeiende houtsoorten, laat zien hoe innovatie en samenwerking kunnen bijdragen aan een betere toekomst. Sinds 1989 zet dit vooruitstrevende bedrijf zich in om snelgroeiende houtsoorten, die van nature een lage duurzaamheidsklasse hebben, te veredelen tot o.a. gevelbekleding en kozijnhout.
Thermisch gemodificeerd hout
Platowood heeft een uniek proces ontwikkeld dat snelgroeiend hout (afkomstig uit gecertificeerde bossen) omzet in duurzame materialen met een lange levensduur. Het geheim? Hydrothermische modificatie, ook wel “platoniseren” genoemd. Dit proces duurt ongeveer een maand en omvat het koken van het hout onder hoge druk (8 uur), bakken (16 uur) en drogen (ongeveer een maand), zonder gebruik van chemicaliën of additieven. Het resultaat is hout dat verbetert van duurzaamheidsklasse 5 (levensduur minder dan 5 jaar) naar klasse 1-2 (levensduur meer dan 25 jaar). In de praktijk gaan Platowood-producten tot wel 50 jaar mee.
Een circulaire aanpak
Het proces van Platowood is niet alleen innovatief, maar ook volledig circulair. Van boom tot gevel en terug naar de natuur: het hout doorloopt een volledige biocyclus. “Een boom wordt gekapt, verwerkt, gemodificeerd en gebruikt. Omdat ons hout geen schadelijke stoffen bevat, kan het uiteindelijk veilig terugkeren naar de natuur”, legt Bart Raymann, directeur van Platowood, uit. Tijdens deze cyclus is het zaadje van de oorspronkelijke boom uitgegroeid tot een nieuwe reus van 50 meter, waarmee de cyclus opnieuw wordt voortgezet. “Bovendien maakt ons productieproces uitsluitend gebruik van restwarmte van Veolia’s warmtecentrale op Cleantech Park. En met meer dan 3.000 zonnepanelen wekken we onze eigen elektriciteit op, bijvoorbeeld voor onze ovens.”
Biobased bouwen als standaard
De ambitie van Platowood gaat verder dan alleen het maken van producten: ze willen een cultuuromslag in de bouwsector teweegbrengen. “Architecten moeten biobased materialen als norm beschouwen, niet als uitzondering”, benadrukt Raymann. Dit vereist samenwerking en innovatie in de gehele keten, van ontwerp tot uitvoering. Platowood ontwikkelt voortdurend nieuwe profielen en afwerkingen om aan de veranderende vraag te voldoen. Hun ambities sluiten aan bij het Nederlandse overheidsbeleid. De Nationale Aanpak Biobased Bouwen streeft ernaar dat in 2030 minimaal 30% van de nieuwbouwwoningen met 30% of meer biobased materialen wordt gebouwd.
"Architecten moeten biobased materialen als de norm beschouwen, niet als een uitzondering."


Hoewel Platowood al veel heeft bereikt, blijven er nog veel uitdagingen bestaan. “In Nederland zie je vaak baksteen, baksteen, baksteen. Hout biedt veel mogelijkheden en geeft architecten creatieve vrijheid”, zegt Moriko Kira, architect en pleitbezorger voor biobased bouwen. De grootste uitdaging? De bouwsector overtuigen van de voordelen van biobased materialen. Platowood blijft zich hiervoor inzetten. Het doel: biobased bouwen de standaard maken in Nederland en daarbuiten. Met klanten in heel Nederland en een groeiende aanwezigheid in België en Frankrijk groeit de impact van Platowood. Samen met haar partners laat dit innovatieve bedrijf zien dat duurzaamheid en samenwerking de sleutels zijn tot een groenere toekomst.Met klanten in heel Nederland en een groeiende aanwezigheid in België en Frankrijk groeit de impact van Platowood. Samen met haar partners laat dit innovatieve bedrijf zien dat duurzaamheid en samenwerking de sleutels zijn tot een groenere toekomst.
“Cleantech Park Arnhem is een hub voor changemakers, vol mensen die geloven dat het anders moet en kan.”
Op Cleantech Park Arnhem ontstaan innovaties voor een schonere toekomst. Dit is de perfecte plek voor startups, gevestigde bedrijven, de overheid en onderwijsinstellingen die samenwerken aan schone technologieën voor de energietransitie en circulaire economie. Sluit je ook aan bij onze actieve community van vooruitstrevende bedrijven.