Op Cleantech Park Arnhem werkt een team van engineers dagelijks aan de toekomst van agrarische technologie. EOX Tractors loopt voorop in de ontwikkeling van innovatieve, duurzame landbouwmachines. De jonge onderneming ontwikkelt volledig elektrische en waterstof aangedreven tractoren, met als belangrijkste doel de landbouwsector te verduurzamen. Business developer Charlotte Moor: “EOX staat voor ‘elektrische os’, een verwijzing naar de kracht en betrouwbaarheid van dit dier, gecombineerd met de innovatieve elektrische aandrijving van de tractoren. De os komt ook terug in ons bedrijfslogo.”
Controlled Traffic Farming
EOX Tractors begon in 2018 als H2Trac, met de missie om optimaal duurzame landbouwmachines te ontwikkelen. Zeven vooruitstrevende boeren stonden aan de wieg van het oorspronkelijke concept. “De boeren dachten mee over hoe de ideale trekker eruit moest zien, met als doel om landbouw duurzamer en efficiënter te maken,” vertelt Charlotte Moor. “Met Controlled Traffic Farming worden gewassen optimaal beschermd, doordat de tractoren vaste rijpaden volgen. Dit leidt tot een efficiëntere benutting van landbouwgrond en een verhoogde opbrengst, volgens TNO tot wel 20 procent meer.”
Verstelbare assen
Na het faillissement van H2Trac in 2021 werd het bedrijf overgenomen door twee investeerders. “Het faillissement heeft ons de kans gegeven om een frisse start te maken en te focussen op de toekomst,” vertelt Charlotte. Inmiddels bestaat EOX Tractors uit een klein maar gedreven team van gespecialiseerde engineers op het gebied van software, elektronica en mechanica.
Een van de unieke kenmerken van de tractoren van EOX Tractors zijn de verstelbare assen. “Normaal gesproken zijn tractoren gebonden aan een vaste asbreedte, wat beperkingen oplegt in zowel transport als efficiëntie op het veld,” legt Charlotte uit. “Onze tractoren kunnen hun assen naar wens uitschuiven, voor een betere gewichtsverdeling en minder bodemverdichting, wat uiteindelijk leidt tot hogere opbrengsten.”


Waterstoftractoren
“Omdat onze aandrijflijn al volledig elektrisch is, konden we relatief eenvoudig een waterstofcel integreren,” vertelt Charlotte. “Hierdoor kunnen we langere werktijden realiseren zonder lange laadtijden, wat een groot voordeel biedt ten opzichte van volledig batterij-elektrische tractoren. Bovendien sluit waterstof goed aan bij de duurzaamheidsdoelen van de landbouwsector en biedt het mogelijkheden voor emissievrij boeren op grote schaal.”
Hoewel de innovatieve technologie veel potentie heeft, is er nog een lange weg te gaan: “Op dit moment stappen boeren nog niet massaal over op waterstoftractoren. Het is vooralsnog lastig te krijgen en je moet als boer ruimte hebben voor waterstofopslag,” zegt Charlotte. Toch is ze ervan overtuigd dat de toekomst ligt in deze duurzame oplossing: “Onze enige uitstoot is water. Dat is een groot voordeel voor de agrarische sector, zeker als je kijkt naar de steeds strenger wordende milieueisen.”
Waterstofvulstation
De keuze voor Cleantech Park Arnhem als vestigingsplaats is dan ook geen toeval. “Waterstof is hier een groot thema; er zijn veel bedrijven mee bezig. We kunnen op het park eenvoudig gebruik maken van een waterstofvulstation,” aldus Charlotte. Behalve de gunstige locatie en de focus op duurzaamheid biedt Cleantech Park Arnhem de mogelijkheid tot samenwerking met andere innovatieve bedrijven: “Wij maken bijvoorbeeld gebruik van Connectr, een gedeelde, representatieve kantoorruimte hier op het park. Dat straalt professionaliteit uit als we belangrijk bezoek ontvangen,” zegt Charlotte.
EOX Tractors heeft ook een testveld op Cleantech Park Arnhem: “Dit veld is essentieel voor ons, omdat we hier veilig kunnen testen,” aldus Charlotte. “Steeds meer bedrijven die bezig zijn met batterijtechnologie en duurzame energie komen naar Cleantech Park Arnhem. Dat biedt mogelijkheden voor nieuwe samenwerkingen, zoals met ElaadNL, onze buren.”
“Behalve de gunstige locatie en de focus op duurzaamheid biedt Clean Tech Park Arnhem de mogelijkheid tot samenwerking met andere innovatieve bedrijven.”
Wetenschappelijk onderzoek
Op dit moment werkt EOX Tractors aan de doorontwikkeling van de waterstoftractor EOX 175H. Een eerste exemplaar is verkocht aan een Duitse universiteit, waar hij wordt ingezet voor wetenschappelijk onderzoek naar duurzame landbouw. “Deze samenwerking is voor ons enorm waardevol. We krijgen hierdoor data en praktijkervaring die ons helpen om het product te perfectioneren,” aldus Charlotte. Deze innovatie brengt ook bureaucratische uitdagingen met zich mee, met name op het gebied van regelgeving. “In Nederland bestaan nog geen specifieke regels voor waterstoftractoren, waardoor het verkrijgen van een kenteken een langdurig proces is,” legt Charlotte uit. “We zijn daarover in gesprek met de RDW.”
Robottractoren
Naast waterstofaandrijving richt EOX Tractors zich steeds meer op autonome voertuigen. Het bedrijf ziet grote kansen in de ontwikkeling van volledig zelfrijdende landbouw- en infrastructuurmachines. Ze rijden zonder bestuurder en dus ook zonder cabine. Een belangrijke en logische partner in deze autonome ontwikkeling is Quantillion, gespecialiseerd in robotica en AI. Het bedrijf past bewezen technologieën toe in industriële omgevingen. “Met autonome platforms kunnen we efficiënter werken en mankracht besparen, vooral tijdens het oogstseizoen,” legt Charlotte uit. “Deze ‘robottractoren’ kunnen zelfstandig taken uitvoeren en zichzelf opladen op het meest efficiënte tijdstip. Ze bieden niet alleen voordelen voor de landbouw, maar ook voor sectoren als mijnbouw, bosbouw en infrastructuur, waar autonome transportoplossingen een enorme impact kunnen hebben. We verkennen deze nieuwe markten intensief, om onze technologie breder in te zetten en bij te dragen aan een duurzamere toekomst.”
Op Cleantech Park Arnhem ontstaan innovaties voor een schonere toekomst. Dit is de perfecte plek voor startups, gevestigde bedrijven, de overheid en onderwijsinstellingen die samenwerken aan schone technologieën voor de energietransitie en circulaire economie. Sluit je ook aan bij onze actieve community van vooruitstrevende bedrijven.