Visie

Innovatie en verbinding ontstaan op een plek waar je graag bent

Wij geloven dat innovatie ontstaat op een plek waar je graag bent. Een plek die ontzorgt en inspireert. Cleantech Park Arnhem – voorheen Industriepark Kleefse Waard (IPKW) – biedt een omgeving waar werkplezier centraal staat, met een sterke community, topfaciliteiten en een groene en historische omgeving.

Het 90 hectare grote park is een inspirerende plek voor ieder die werkt aan schone technologieën. In een stad die sterk verbonden is met energie en circulariteit, biedt Cleantech Park Arnhem een ecosysteem dat bedrijven helpt om sneller en succesvol te innoveren. Van startup tot multinational en van overheid tot onderwijs: samen creëren we de groene oplossingen van morgen.

Cleantech Park Arnhem is een project van Schipper Bosch.

Successen vieren op het Connectr Energy Demo Field
Sterke community
We houden van een goed feestje
Spraakmakende waterstofinnovaties
Heerlijk en duurzaam lunchen in het restaurant
Samenwerkingen tussen design en techniek
Elkaar ontmoeten op het eventplein
Inspirerende werkplekken

Cleantech

Cleantech makes the dream tech

We heten niet voor niets een Cleantech Park. Hier zijn bedrijven gevestigd die werken aan schone technologie – aan producten, diensten en processen die zorgen voor minder impact op het milieu. Zo dragen we bij aan de energietransitie en aan een circulaire economie. De bedrijven op het park zijn actief binnen vier belangrijke thema’s: energie, materialen, mobiliteit en human capital.

Het meest duurzame bedrijventerrein
Bedrijven op Cleantech Park Arnhem werken aan oplossingen voor het opwekken, opslaan, distribueren en efficiënt gebruiken van energie. Het draait om technologieën die bijdragen aan de energietransitie en het verminderen van CO₂-uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken en het opslaan van energie in batterijen of waterstof.

Samen met Veolia werken we voortdurend aan de verduurzaming van onze eigen energiestromen. We wekken lokaal elektriciteit op met zon (6,6 miljoen kWh per jaar via 24.000 zonnepanelen) en wind (8,5 miljoen kWh per jaar). Op het park staat een biowarmte-installatie, die draait op schoon hout dat binnen een straal van 100 km wordt gewonnen uit duurzaam bos- en parkbeheer (snoeiafval en resthout). We zien biomassa als transitiebrandstof. Daarnaast werken we aan terugwinning van warmte uit koelingsinstallaties en aan een aantakking op het warmtenet.

Ook zijn we medeoprichter van Connectr: een samenwerkingsverband tussen onderwijs, overheid en het bedrijfsleven om de energietransitie te versnellen. Op Cleantech Park Arnhem zijn het Connectr Shared Office, het Connectr Innovation Lab en het Connectr Energy Demo Field gevestigd.

Afval bestaat niet
Binnen de cleantech-sector betekent recycling meer dan het scheiden van afval. Het gaat om het slim hergebruiken van materialen, energie en warmte, zodat niets verloren gaat en alles weer grondstof kan worden. Dit sluit aan bij het streven naar een circulaire economie, waarin grondstoffen zoveel mogelijk in de keten blijven.

Op Cleantech Park Arnhem halen we ‘afval’ op met ons eigen recyclingteam. Deze groep afvalambassadeurs, in samenwerking met Scalabor, bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zamelen het afval in bij de bedrijven op het park en vervoeren het met een duurzaam voertuig naar onze grondstoffenbank, waar we het lokaal omzetten in nieuwe grondstoffen en producten. Zo combineren we circulaire ambities met sociale inclusiviteit.

Duurzaam in beweging
Het verduurzamen van vervoer – verantwoordelijk voor een kwart van de CO₂-uitstoot in Nederland – biedt grote kansen voor innovatie. Op Cleantech Park Arnhem werken bedrijven dagelijks aan schonere mobiliteitsoplossingen, zoals elektrische aandrijving, waterstoftechnologie en laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer.

Als park zijn we hier zelf ook actief in. Zo bieden we maar liefst 96 laadplekken aan voor elektrische voertuigen, en rijden onze collega’s van de technische dienst en het parkmanagement volledig elektrisch. Ook zijn we nauw betrokken bij het waterstofcluster, samen met partners als HyGear, HAN Automotive en de gemeente Arnhem. Met een waterstoftankstation en waterstofauto’s in de regio dragen we bij aan de opschaling van deze veelbelovende technologie. Ook zijn we medeoprichter van het Clean Mobility Center, dat samen met het onderwijs en bedrijfsleven werkt aan slimme mobiliteitsoplossingen.

Daarnaast zorgen Groene Rijders en Scalabor voor duurzame pakketbezorging op het park met elektrische bakfietsen, wat de vervoersbewegingen, uitstoot en verkeersdrukte op het park aanzienlijk vermindert.

Sociaal ondernemen is duurzaam ondernemen
Human capital verwijst naar de kennis, vaardigheden en motivatie van mensen die nodig is om de energietransitie mogelijk te maken. Zonder goed opgeleide professionals, betrokken vakmensen en ruimte voor ontwikkeling stagneert de vooruitgang.

Op Cleantech Park Arnhem geven we dit thema actief vorm. We creëren kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zowel binnen onze eigen organisatie als in samenwerking met huurders. We stimuleren ontmoeting, welzijn en werkplezier, bijvoorbeeld met evenementen, sport en een fijne werkomgeving. Daarnaast brengen we onderwijs en bedrijfsleven samen in hybride leeromgevingen. Zo zijn we medeoprichter van Connectr, met als doel om onderwijs, onderzoek, overheid en bedrijfsleven te verbinden om zo de energietransitie te versnellen.
Studenten van HAN@Connectr werken op ons park aan echte vraagstukken van bedrijven, onder meer in het Powerlab, het Mobility Innovation Center en het waterstoflab. Zo bieden we niet alleen alle ontwikkelruimte voor technologie, maar ook voor de mensen die het verschil maken.


Samenwerkingen en partners

Samenwerken voor vooruitgang

Op Cleantech Park Arnhem staat samenwerken centraal. Samen met bedrijven, het onderwijs, onderzoeksinstellingen en overheden bouwen we aan een sterk cleantech-ecosysteem dat kennisdeling bevordert, innovatie stimuleert en duurzame technologie versnelt. Zo dragen we gezamenlijk bij aan een duurzame toekomst.


Team

Dit zijn de ontzorgers

Deze mensen maken van Cleantech Park Arnhem een plek die ontzorgt en inspireert. Ze helpen bij het leggen van verbindingen, houden de faciliteiten in topconditie, en zorgen voor een groene en prettige werkomgeving.

Kevin Rijke

Directie

Olivia Baldeo

Office Management

Mariëlle Nijholt

Facilitair Management

Lois Eppink

Facilitair Management

Sander Helmers

Technische Dienst

Dennis van den Berg

Technische Dienst

Freek Driessen

Technische Dienst

Jos Beursken

Technische Dienst

Gerben van Mourik

Vastgoedbeheer

Marc Hiddink

Commercie

Janet den Hollander

Marketing en Communicatie

Maurice den Biesen

Business Development

Ingrid van Schaik

Financieel

Historie

New ideas need old buildings

Wat in 1941 begon als strocellulose- en celvezelfabriek voor de kledingindustrie, groeide uit tot prijswinnend park voor cleantech innovatie. In al die jaren bleef één ding overeind: aandacht voor de kwaliteit van de gebouwen en het gebied als geheel.

1941 Start industriepark

In 1941 bouwde de Algemene Kunstzijde Unie (AKU), voorheen Enka, een fabriek op de Kleefse Waard in Arnhem. Deze fabriek moest strocellulose en celvezels maken voor kleding. Ir. A.J. Engel kreeg de taak om een moderne fabriek te ontwerpen die na de oorlog de Nederlandse economie zou versterken. In de beginjaren werkten er ongeveer tweeduizend mensen. Tijdens de oorlog bleef de productie doorgaan, omdat Duitsland een alternatief nodig had voor katoen en wol.

1944 Bedrijven stoppen

In de herfst van 1944 stopten de bedrijven op het terrein. Alleen de elektriciteitscentrale bleef werken om stroom te leveren aan Arnhem en omgeving, omdat de stroomvoorziening uit Nijmegen was uitgevallen.

1945 Bevrijding

In april 1945 speelde de Enka-fabriek een belangrijke rol bij de bevrijding van Arnhem. Canadese en Britse troepen gebruikten het terrein als toegangspoort tot de stad. Nederlandse SS-vrijwilligers verdedigden de fabriek fel, wat leidde tot zware gevechten. Uiteindelijk veroverden de Polar Bears, een Britse infanteriedivisie, het terrein. Arnhem lag na de strijd in puin. Kort daarna hielpen fabrieksmedewerkers met het herstellen van de elektriciteit in de stad.

1946 Wederopbouw

In 1946 werden gestolen machines teruggevonden in Duitsland en teruggebracht naar de fabriek. Dit zorgde voor een snelle herstart van de productie. Het terrein werd uitgebreid met een potspinnerij voor bandenrayon, omdat de vraag naar autobanden sterk toenam. Rayon verving katoen steeds vaker als grondstof.

Jaren '60 Impact op milieu

In 1969 fuseerden AKU en KZO tot AKZO. Kort daarna kwam er aandacht voor milieuproblemen, zoals stank en energiebesparing. Door afzetproblemen startte in 1975 een sanering, waardoor in 1979 nog 1.277 mensen werkten. Na jaren van verlies werd weer een bescheiden winst behaald.

Jaren '70 Modernste bandenrayonbedrijf

De Kleefse Waard werd in de jaren ’70 het modernste bandenrayonbedrijf ter wereld. Een automatische viscosefabriek bespaarde 50 banen en zorgde voor efficiëntere productie. Succesvolle producten waren onder andere Colbond, Colback en de Enka-zeem.

Jaren '90 Herstructurering en decentralisatie

In de jaren ’90 stond communicatie centraal met open dagen en rondleidingen. Vanaf 1998 werd de naam Industriepark Kleefse Waard gebruikt. Door herstructurering en de sluiting van de rayonfabriek in 1996 daalde het aantal werknemers. Vanwege vervuilingsproblemen besloot de eigenaar het terrein te verkopen.

2003 Schipper Bosch nieuwe eigenaar

In 2003 kocht Schipper Bosch het terrein van AkzoNobel. Zij ontwikkelden het park samen met de gemeente Arnhem tot een moderne vestigingsplaats. Oude gebouwen werden opgeknapt en nieuwe bedrijven, startups en onderwijsinstellingen werden aangetrokken. Het terrein werd een plek voor innovatie en duurzaamheid, met een focus op de cleantech sector.

2015 Gouden Piramide

Als kroon op het werk kreeg Schipper Bosch in 2015 voor de (her)ontwikkeling van Industriepark Kleefse Waard de Gouden Piramide. De tweejaarlijkse Rijksprijs voor Inspirerend Opdrachtgeverschap in architectuur, stedenbouw, landschapsarchitectuur, infrastructuur en ruimtelijke ordening. ‘Met IPKW is een nieuwe standaard gezet voor bedrijventerreinen’, aldus de jury.

2025 Cleantech Park Arnhem markeert nieuwe fase

De herontwikkeling van het park gaat door. Eind 2023 opende het Connectr Innovation Lab, een plek waar ondernemers, onderwijs en overheid samenwerken aan de energietransitie. Het park wordt steeds meer onderdeel van de stad. Deze nieuwe fase krijgt een bijpassende naam: Cleantech Park Arnhem. ‘De software verandert, maar de hardware blijft bewaard, met oog voor de toekomst én het verleden.’

Jouw bedrijf op Cleantech Park Arnhem? Let's talk Contact

Op Cleantech Park Arnhem ontstaan innovaties voor een schonere toekomst. Dit is de perfecte plek voor startups, gevestigde bedrijven, de overheid en onderwijsinstellingen die samenwerken aan schone technologieën voor de energietransitie en circulaire economie. Sluit je ook aan bij onze actieve community van vooruitstrevende bedrijven.