A-Z
over ons
Innovatie en verbinding ontstaan op een plek waar je graag bent
Wij geloven dat innovatie ontstaat op een plek waar je graag bent. Een plek die ontzorgt en inspireert. Cleantech Park Arnhem – voorheen Industriepark Kleefse Waard (IPKW) – biedt een omgeving waar werkplezier centraal staat, met een sterke community, topfaciliteiten en een groene en historische omgeving.
Het 90 hectare grote park is een inspirerende plek voor ieder die werkt aan schone technologieën. In een stad die sterk verbonden is met energie en circulariteit, biedt Cleantech Park Arnhem een ecosysteem dat bedrijven helpt om sneller en succesvol te innoveren. Van startup tot multinational en van overheid tot onderwijs: samen creëren we de groene oplossingen van morgen.
Cleantech Park Arnhem is een project van Schipper Bosch.
Cleantech makes the dream tech
We heten niet voor niets een Cleantech Park. Hier zijn bedrijven gevestigd die werken aan schone technologie – aan producten, diensten en processen die zorgen voor minder impact op het milieu. Zo dragen we bij aan de energietransitie en aan een circulaire economie. De bedrijven op het park zijn actief binnen vier belangrijke thema’s: energie, materialen, mobiliteit en human capital.
Het meest duurzame bedrijventerrein
Bedrijven op Cleantech Park Arnhem werken aan oplossingen voor het opwekken, opslaan, distribueren en efficiënt gebruiken van energie. Het draait om technologieën die bijdragen aan de energietransitie en het verminderen van CO₂-uitstoot. Denk bijvoorbeeld aan slimme energienetwerken en het opslaan van energie in batterijen of waterstof.
Samen met Veolia werken we voortdurend aan de verduurzaming van onze eigen energiestromen. We wekken lokaal elektriciteit op met zon (6,6 miljoen kWh per jaar via 24.000 zonnepanelen) en wind (8,5 miljoen kWh per jaar). Op het park staat een biowarmte-installatie, die draait op schoon hout dat binnen een straal van 100 km wordt gewonnen uit duurzaam bos- en parkbeheer (snoeiafval en resthout). We zien biomassa als transitiebrandstof. Daarnaast werken we aan terugwinning van warmte uit koelingsinstallaties en aan een aantakking op het warmtenet.
Ook zijn we medeoprichter van Connectr: een samenwerkingsverband tussen onderwijs, overheid en het bedrijfsleven om de energietransitie te versnellen. Op Cleantech Park Arnhem zijn het Connectr Shared Office, het Connectr Innovation Lab en het Connectr Energy Demo Field gevestigd.
Afval bestaat niet
Binnen de cleantech-sector betekent recycling meer dan het scheiden van afval. Het gaat om het slim hergebruiken van materialen, energie en warmte, zodat niets verloren gaat en alles weer grondstof kan worden. Dit sluit aan bij het streven naar een circulaire economie, waarin grondstoffen zoveel mogelijk in de keten blijven.
Op Cleantech Park Arnhem halen we ‘afval’ op met ons eigen recyclingteam. Deze groep afvalambassadeurs, in samenwerking met Scalabor, bestaat uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij zamelen het afval in bij de bedrijven op het park en vervoeren het met een duurzaam voertuig naar onze grondstoffenbank, waar we het lokaal omzetten in nieuwe grondstoffen en producten. Zo combineren we circulaire ambities met sociale inclusiviteit.
Duurzaam in beweging
Het verduurzamen van vervoer – verantwoordelijk voor een kwart van de CO₂-uitstoot in Nederland – biedt grote kansen voor innovatie. Op Cleantech Park Arnhem werken bedrijven dagelijks aan schonere mobiliteitsoplossingen, zoals elektrische aandrijving, waterstoftechnologie en laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer.
Als park zijn we hier zelf ook actief in. Zo bieden we maar liefst 96 laadplekken aan voor elektrische voertuigen, en rijden onze collega’s van de technische dienst en het parkmanagement volledig elektrisch. Ook zijn we nauw betrokken bij het waterstofcluster, samen met partners als HyGear, HAN Automotive en de gemeente Arnhem. Met een waterstoftankstation en waterstofauto’s in de regio dragen we bij aan de opschaling van deze veelbelovende technologie. Ook zijn we medeoprichter van het Clean Mobility Center, dat samen met het onderwijs en bedrijfsleven werkt aan slimme mobiliteitsoplossingen.
Daarnaast zorgen Groene Rijders en Scalabor voor duurzame pakketbezorging op het park met elektrische bakfietsen, wat de vervoersbewegingen, uitstoot en verkeersdrukte op het park aanzienlijk vermindert.
Sociaal ondernemen is duurzaam ondernemen
Human capital verwijst naar de kennis, vaardigheden en motivatie van mensen die nodig is om de energietransitie mogelijk te maken. Zonder goed opgeleide professionals, betrokken vakmensen en ruimte voor ontwikkeling stagneert de vooruitgang.
Op Cleantech Park Arnhem geven we dit thema actief vorm. We creëren kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zowel binnen onze eigen organisatie als in samenwerking met huurders. We stimuleren ontmoeting, welzijn en werkplezier, bijvoorbeeld met evenementen, sport en een fijne werkomgeving. Daarnaast brengen we onderwijs en bedrijfsleven samen in hybride leeromgevingen. Zo zijn we medeoprichter van Connectr, met als doel om onderwijs, onderzoek, overheid en bedrijfsleven te verbinden om zo de energietransitie te versnellen.
Studenten van HAN@Connectr werken op ons park aan echte vraagstukken van bedrijven, onder meer in het Powerlab, het Mobility Innovation Center en het waterstoflab. Zo bieden we niet alleen alle ontwikkelruimte voor technologie, maar ook voor de mensen die het verschil maken.
Samenwerken voor vooruitgang
Op Cleantech Park Arnhem staat samenwerken centraal. Samen met bedrijven, het onderwijs, onderzoeksinstellingen en overheden bouwen we aan een sterk cleantech-ecosysteem dat kennisdeling bevordert, innovatie stimuleert en duurzame technologie versnelt. Zo dragen we gezamenlijk bij aan een duurzame toekomst.
Dit zijn de ontzorgers

Kevin Rijke
Directie
Olivia Baldeo
Office Management
Mariëlle Nijholt
Facilitair Management
Lois Eppink
Facilitair Management
Sander Helmers
Technische Dienst
Dennis van den Berg
Technische Dienst
Freek Driessen
Technische Dienst
Jos Beursken
Technische Dienst
Gerben van Mourik
Vastgoedbeheer
Marc Hiddink
Commercie
Janet den Hollander
Marketing en Communicatie
Maurice den Biesen
Business Development
Ingrid van Schaik
FinancieelNew ideas need old buildings
Wat in 1941 begon als strocellulose- en celvezelfabriek voor de kledingindustrie, groeide uit tot prijswinnend park voor cleantech innovatie. In al die jaren bleef één ding overeind: aandacht voor de kwaliteit van de gebouwen en het gebied als geheel.
Op Cleantech Park Arnhem ontstaan innovaties voor een schonere toekomst. Dit is de perfecte plek voor startups, gevestigde bedrijven, de overheid en onderwijsinstellingen die samenwerken aan schone technologieën voor de energietransitie en circulaire economie. Sluit je ook aan bij onze actieve community van vooruitstrevende bedrijven.